«

»

Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става

Рехабилитация след поставяне на изкуствена тазо-бедрена става

 

По-долу са описани няколко начина за движения, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става. Обсъдете тези техники с вашия лекар-ортопед, преди да ги прилагате. Вашият рехабилитатор може да промени някои от тези техники в зависимост от вашето състояние (например: възраст, тегло и операция). Използвайте техники, които са препоръчани от Вашия лекар или терапевт.

Ставане от леглото

Стъпка 1

Ставайте от леглото, от една и съща страна. Това е страната на оперирания крак. Вашият лекар или рехабилитатор ще ви покажат как да движите краката правилно и ще ви помогнат в първите няколко опита, докато сте в болницата.

Стъпка 2

За завъртане на тялото в леглото използвайте помощта на лактите. Дръжте тялото си и краката изправени. Не се разрешава завъртане на оперирания крак.

Стъпка 3

Преместете не-оперирания крак така, че да застане на ръба на леглото. През това време запазете положението на оперирания крак изправено. Дръжте се за проходилката си за опора. Не се навеждайте напред.

Сядане

Стъпка 1

Сядайте на столове снабдени с подлакътници, с високи седалки и изправени облегалки. Избягвате ниски столове. Трябва да почувствате с краката си седалката преди да седнете.

Стъпка 2

Отпуснете ръцете си от проходилка върху подлакътниците, като запазвате позицията на оперирания крак прав и напред.

Стъпка 3

Седнете плъзгайки се в стола си. Бавно сгънете оперирания крак като остава тъп ъгъл между него и тялото. Практикувате тази техника и когато използвате тоалетна.

Ходене

Щом можете устойчиво да стоите с помощта на проходилка, можете да направите и своите първи стъпки. В началото товарете по-малко оперирания крак. Вашият лекар ще Ви каже кога да стъпване по-силно на него.

Стъпка 1

Поставете проходилката на известно разстояние от вас и се дръжте здраво с двете ръце. Дръжте тазобедрената става изправена и направете стъпка с неоперирания крак в центъра на проходилката. Избягвайте въртене на оперираната тазобедрена става.

Стъпка 2

Облегнете се на проходилкатас цялото си тегло. Направете стъпка напред с оперирания крак. Внимавайте да не се спънете в краката на проходилката.

Стъпка 3

Вдигнете проходилка нагоре (ако не е с колела). Не забравяйте да поставите и четирите й крака на пода преди да преместите тялото си напред. Повторете движенията.

Патерици

След като мускулите ви укрепнат и са достатъчно силни, Вашият лекар може да Ви препоръча да използвате патерици. Вашият рехабилитатор ще ви даде насоки в каква степен и колко дълго може да ходите. При използване на патерици, Вашето тегло трябва да пада върху дланите Ви, а не върху мишници Ви. Вашият лекар ще ви кажа до колко можете да натоварвате оперирания крак.

Стъпка 1

С патерици застанете здраво на място, като натискате върху дланите на ръцете си, а не си върху мишниците.

Стъпка 2

Преместете оперирания крак и двете патерици напред едновременно. Стъпка 3

Гледайте напред, направете първа стъпка през патерици с оперирания крак, последван от не-оперирания.

Слизане по стълби с патерици

Поставете патериците и оперирания си крак върху долното стъпало. Използвайте патериците за баланс като преместите и оперирания крак на долното стъпало. В началото, може да поискате някой да ви помогне в първите няколко опита.

Изкачване по стълби с патерици

Стойте с вашите патерици изправен до стълбите и вдигнете неоперирания крак като го поставите върху стъпалото. Използвайки патериците си и неоперирания крак се повдигнете. Сега вдигнете оперирания крак и го поставете до здравия върху стъпалото. Може да поискате някой да ви помогне при първите няколко опита докато свикнете.

Избягвайте рисковите движенията

След тазо-бедрено ендопротезиране има движения, които са опасни за новата става. При тях може да се получи изваждане (луксация) на ставата. Лекуващият Ви лекар ще Ви научи кои движения да избягвате. Някои от най-рисковите сред тях са:

Не позволявайте на коляното да преминава средната линия на тялото Ви. Не кръстосвайте краката.

НЕ! Напротив, сядайте с двата крака на пода, с разтворени около 10-15см колене.

ДА Завъртане Не завъртайте оперирания крак навътре.

 НЕ! По-добре, включете при въртането двата крака и тялото си.

ДА

Навеждане напред

Не се навеждайте под талията. Ъгълът между тялото и бедрото трябва да е повече от 900.

НЕ! Когато се налага навеждане по-добре използвайте някакво приспособление.

ДА

Когато сте у дома

Много важно да следвате указанията на Вашия хирург. Следните въпроси трябва да се обсъдят с Вашия лекар преди изписване от болницата:

• Ако ще използвате патерици или проходилка, попитайте Вашия лекар с какво тегло може да натоварите оперирания крак.

• Не забравяйте, че най-вероятно ще се уморявате по-лесно, от обикновено. Планирайте почивка от 30 до 60 минути в първата половина на деня и следобеда.

• Трябва а избягвате ниски мебели. За да увеличите комфорта си, може да използвате възглавница при сядане.

• С по-висока тоалетна седалка ще намалите натоварването на бедрата и коленете.

• Вана-седалка (пейка) ви позволява да седнете при къпане за повишаване на безопасността и комфорта.

• Избягвайте да метете или работите с прахосмукачка.

• Може да се возите в кола, но трябва да следвате инструкциите на Вашия лекар за това, как да влизате и излизате на превозното средство. Можете да увеличи височината на седалката на колата с възглавници за защита на бедрата и колената.

• Вашият лекар ще Ви каже, кога може да карате автомобил – обикновено в срок от четири до шест седмици след операцията. Ако имате кола с ръчна скоростна кутия, говорете с лекаря си за допълнителни ограничения. Уверете се, че можете да използвате спирачката на колата безпроблемно, преди да се опитате да шофирате в натоварено движение.

• Запекът е често срещан проблем при пациенти след операция. Това обикновено е поради ограничената двигателна активност и обезболяващите лекарствата, които приемате. Обсъдете диетата с Вашия лекар. Храната ви трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, както и осем чаши течност всеки ден, освен ако Вашият лекар не Ви каже нещо друго.

• Вашият лекар вероятно ще ви даде рецепта за обезболяващи. Моля, следвайте инструкциите за тези медикаменти.

• Наличието отоци около мястото на разреза е нормално. Можете да ги прикриете, ако носите по-широки дрехи. По този начин намалява натиска върху оперативния разрез. Попитайте Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист за подходящите грижи за раната

 

Други: